Posted by : kompologia-begleria Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013


Κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των 6,8 δισ. ευρώ ώς τον Οκτώβριο, που ενέκρινε χθες το βράδυ το Eurogroup. Το νομοσχέδιο αποτελείται από 109 άρθρα και ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για απολύσεις στο Δημόσιο.


Το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση των σχολικών φυλάκων (2.000 άτομα), καθώς και την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας (3.500 άτομα).

Επιπλέον, από το υπουργείο Παιδείας καταργούνται οι κάτωθι ειδικότητες των αντίστοιχων κλάδων και κατηγοριών του προσωπικού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και το σύνολο των κατεχόμενων από το προσωπικό αυτό οργανικών θέσεων:
 
1.    ΠΕ12.12 - ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ     
2.    ΠΕ14.01 – ΙΑΤΡΟΙ     
3.    ΠΕ14.02 – ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ     
4.    ΠΕ14.03 – ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ     
5.    ΠΕ14.06 – ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ     
6.    ΠΕ17.09 - ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ     
7.    ΠΕ17.13 - ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ     
8.    ΠΕ18.01 - ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ     
9.    ΠΕ18.04 – ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ     
10.  ΠΕ18.05- ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ     
11.  ΠΕ18.07 - ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ     
12.  ΠΕ18.08 – ΟΔΟΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗΣ     
13.  ΠΕ18.09 - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ     
14.  ΠΕ18.10 – ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ     
15.  ΠΕ18.11 – ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ     
16.  ΠΕ18.20 – ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ     
17.  ΠΕ18.21 - ΡΑΔΙΟΛΟΓΙΑΣ-ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ     
18.  ΠΕ18.24 – ΕΡΓΑΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ     
19.  ΠΕ18.25 – ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ     
20.  ΠΕ18.26 – ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ            
21.  ΠΕ18.27 – ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΗΣ     
22.  ΠΕ18.29 – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ     
23.  ΠΕ18.33 – ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΟΙ     
24.  ΠΕ18.37 - ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ     
25.  ΠΕ18.39 - ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΥΓΕΙΑΣ     
26.  ΠΕ34 – ΙΤΑΛΙΚΗΣ     
27.  ΠΕ40 – ΙΣΠΑΝΙΚΗΣ     
28.  ΤΕ01.08 - ΧΗΜΙΚΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ     
29.  ΤΕ01.10 - ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΓΡΑΦΕΙΟΥ     
30.  ΤΕ01.11 - ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ     
31.  ΤΕ01.12 – ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΗΣ     
32.  ΤΕ01.14 - ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ     
33.  ΤΕ01.19 – ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ     
34.  ΤΕ01.20 – ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ     
35.  ΤΕ01.25 – ΑΡΓΥΡΟΧΡΥΣΟΧΟΪΑΣ     
36.  ΤΕ01.26 – ΟΔΟΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗΣ     
37.  ΤΕ01.29 - ΒΟΗΘ.ΙΑΤΡ. ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓ. ΕΡΓΑΣΤHΡΙΩΝ     
38.  ΤΕ01.30 - ΒΟΗΘΟΙ ΠΑΙΔΟΚΟΜΟΙ – ΒΡΕΦΟΚΟΜΟΙ     
39.  ΤΕ01.31 - ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ     
40.  ΔΕ01.01 – ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΕΣ     
41.  ΔΕ01.02 – ΜΗΧΑΝΟΤΕΧΝΙΤΕΣ     
42.  ΔΕ01.04 – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ     
43.  ΔΕ01.05 – ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ     
44.  ΔΕ01.08 – ΗΛΕΚΤΡΟΣΥΓΚΟΛΛΗΤΕΣ     
45.  ΔΕ01.10 - ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ     
46.  ΔΕ01.11 - ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΨΥΞΕΩΝ (ΨΥΚΤΙΚΟΙ)     
47.  ΔΕ01.12 – ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ     
48.  ΔΕ01.13 – ΞΥΛΟΥΡΓΟΙ     
49.  ΔΕ01.14 - ΚΟΠΤΙΚΗΣ-ΡΑΠΤΙΚΗΣ     
50.  ΔΕ01.15 – ΑΡΓΥΡΟΧΡΥΣΟΧΟΙΑΣ     
51.  ΔΕ01.16 - ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΑΜΑΞΩΜΑΤΩΝ     
52.  ΔΕ01.17 – ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ    

Το προσωπικό των καταργούμενων ειδικοτήτων τίθεται σε διαθεσιμότητα, από την 22η Ιουλίου 2013. Οι δημοτικοί αστυνομικοί βγαίνουν σε διαθεσιμότητα από τις 23 Σετπεμβρίου 2013.

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα κατάργησης θέσεων, κλάδων ή ειδικοτήτων σε υπουργεία, αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, ΟΤΑ α' και β' βαθμού, ΝΠΔΔ, στο κεφάλαιο Δ' που αφορά τις διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Συγχρόνως, προβλέπεται η δυνατότητα σύστασης θέσεων. Η κατάργηση ή σύσταση θέσεων θα γίνεται με απόφαση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του οικείου υπουργού, σε εκτέλεση σχετικών αποφάσεων του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, μετά από τεκμηρίωση που στηρίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης δομών και σχέδια στελέχωσης.

Η διαθεσιμότητα

Η επιλογή των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα, μετά την κατάργηση της οργανικής τους θέσης, διενεργείται μετά από αποτίμηση και μοριοδότηση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων τους. Θα συνεκτιμηθεί η εργασιακή και διοικητική εμπειρία τους, η άσκηση ειδικών καθηκόντων και η εργασιακή φυσιογνωμία του υπαλλήλου. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στον τρόπο εισαγωγής του υπαλλήλου. Αυξημένη μοριοδότηση λαμβάνουν όσοι έχουν εισαχθεί μετά από διαγωνισμό.
Η αποτίμηση των προσόντων αποτυπώνεται σε βαθμολογικό πίνακα από τα Τριμελή Υπηρεσιακά Συμβούλια. Η διάρκεια της διαθεσιμότητας δεν μπορεί να ξεπερνά τους 8 μήνες.
Από τη διαθεσιμότητα εξαιρούνται οι υπάλληλοι που είναι ανάπηροι σε ποσοστό τουλάχιστον 67% ή έχουν εξαρτώμενο μέλος με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, οι πολύτεκνοι, οι προστάτες μονογονεϊκής οικογένειας, υπάλληλος του οποίου ο/η σύζυγος τίθεται σε διαθεσιμότητα.
Η κινητικότητα
Στο πλαίσιο της κινητικότητας επιτρέπεται η μετάταξη μονίμων υπαλλήλων, η μεταφορά υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, η μεταφορά υπαλλήλων που διατηρούν τη δημοσιοϋπαλληλική τους ιδιότητα των ΝΠΔΔ.
Προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μπορεί να μεταφέρεται σε ΝΠΙΔ του δημόσιου τομέα. Η μετάταξη ή μεταφορά αυτών των υπαλλήλων είναι υποχρεωτική.
Η κινητικότητα των υπαλλήλων διασφαλίζεται ότι αντιστοιχεί στην εργασιακή τους φυσιογνωμία και λαμβάνει υπόψη τα περιγράμματα θέσης και καθηκόντων τους, εφόσον αυτά υπάρχουν και τις δηλώσεις προτίμησής τους. Η διαδικασία της μετάταξης ή μεταφοράς υπαλλήλων γίνεται από τα αρμόδια Τριμελή Συμβούλια των φορέων υποδοχής τους.
Ειδικά, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καταργούνται οι αρμοδιότητες των Τμημάτων Κίνησης και Επισκευών της Δ/νσης Κρατικών Αυτοκινήτων και Επικοινωνιών. Η αρμοδιότητα εξυπηρέτησης των αναγκών μετακίνησης κυβερνητικών προσώπων, επισήμων, επικεφαλής οργανισμών και λοιπών προσώπων μεταφέρεται στις οικείες υπηρεσίες των υπουργείων ή φορέων.
Η αρμοδιότητα διάθεσης αυτοκινήτων και οδηγών για την εξυπηρέτηση ξένων επισήμων μεταφέρεται στο υπ. Εξωτερικών και στη Δ/νση Εθιμοτυπίας.
Η αρμοδιότητα της κίνησης, συντήρησης και επισκευής οχημάτων μεταφέρεται στο υπ. Δ. Τάξης, στις Υπηρεσίες Συνοδείας Ασφαλείας και Προστασίας επισήμων.
ΟΤΑ
Το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, που ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών, έχει ως στόχο την κατάρτιση από τους ΟΤΑ ρεαλιστικών και ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και απολογισμών. Σε περίπτωση που διαπιστώσει απόκλιση από τους τριμηνιαίους δημοσιονομικούς στόχους άνω του δέκα τοις εκατό (10%), το Παρατηρητήριο ενημερώνει εντός ενός μηνός από τη λήξη του τριμήνου τον ΟΤΑ, την αρμόδια για την εποπτεία του Αρχή και το Υπουργείο Εσωτερικών, παρέχοντας οδηγίες και εισηγούμενο μεθόδους για τη διόρθωση της απόκλισης.
Παράλληλα, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών που εκδίδεται τον Ιούλιο κάθε έτους, παρέχονται οδηγίες για την κατάρτιση, εκτέλεση και αναμόρφωση του προϋπολογισμού των δήμων και ρυθμίζεται κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή των επόμενων παραγράφων. Με όμοια απόφαση μπορεί επίσης να καθορίζονται ανώτατα όρια για την εκτίμηση των ιδίων εσόδων ή επιμέρους ομάδων τους που εγγράφονται στον προϋπολογισμό και ορίζονται τα ίδια έσοδα ή ομάδες αυτών. Ο προϋπολογισμός καταρτίζεται με βάση τις οδηγίες που παρέχονται ετησίως με την κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών της προηγούμενης παραγράφου και κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου, για το εκτιμώμενο ύψος εσόδων και ιδίως των ιδίων εσόδων, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτές.
Προβλέπονται αυστηρές ποινές για όσους δεν ακολουθούν τις διαδικασίες καθώς όπως αναφέρεται «οι υπαίτιοι υπέχουν αστική και πειθαρχική ευθύνη για σοβαρή παράβαση καθήκοντος».
Για τις προσωρινές διαταγές
Το πολυνομοσχέδιο επίσης προβλέπει ειδική διάταξη για τους συμβασιούχους που παραμένουν στις εργασίες τους με προσωρινές διαταγές.

Η διάταξη προβλέπει ότι όλες οι υποθέσεις πρέπει να έχουν εκδικαστεί μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2013 και οι αποφάσεις να έχουν εκδοθεί ώς τις 31 Δεκεμβρίου.

Επίσης, ορίζει ότι όσες υποθέσεις δεν έχουν τελεσιδικήσει ώς τις παραπάνω ημερομηνίες με υπαιτιότητα του συμβασιούχου, αυτός ο συμβασιούχος θα απολύεται.

Επιπλέον, το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει την απελευθέρωση στο πλαφόν αποζήμιωσης δημοσίων  υπαλλήλων, «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά τους απολυμένους της ΕΡΤ.

Μεταξύ άλλων, στο πολυνομοσχέδιο εντάχθηκε ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, ο φόρος πολυτελείας, τα μέτρα που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ (επιστροφές από τις κλινικές κλπ), τα μέτρα για τον ΟΑΕΕ, καθώς και η ρύθμιση για την εξόφληση χρεών του Δημοσίου προς τις εταιρίες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Το πολυνομοσχέδιο πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τις 19 Ιουλίου, ενώ στο ίδιο χρονικό περιθώριο θα πρέπει να έχουν περάσει όλες οι εφαρμοστικές διατάξεις και οι υπουργικές αποφάσεις που σχετίζονται με τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση.

Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να δοκιμάσει για άλλη μια φορά τις αντοχές της συγκυβέρνησης και των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Για το λόγο αυτό, Αντ.Σαμαράς και Ευ.Βενιζέλος βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία προκειμένου να περιορίσουν τις όποιες αντιδράσεις.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © κομπολογια,μπεγλερια και λιγα επικαιρα... - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -