Posted by : kompologia-begleria Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Σήμερα, οι περισσότεροι πίθηκοι τρώνε τα φύλλα και τους καρπούς που βρίσκουν από τα δέντρα και τους θάμνους. Σε αντιδιαστολή με τους προϊστορικούς μας προγόνους, που τελικά, πρωτοτυπούσαν ως προς τις διατροφικές τους συνήθειες, με αποτέλεσμα να διαφοροποιούνται από τους πιθήκους και από ότι νομίζαμε έως τώρα γι’ αυτούς.
Έρευνα του Πανεπιστημίου της Utah αποδεικνύει πως οι πρόγονοί μας φρόντιζαν για την ποικιλία στο μενού τους, εδώ και 3,5 εκ. χρόνια, με τρόπο που έθεσε τις βάσεις για τη σύσταση της σύγχρονης διατροφής, εμπλουτισμένης με σπόρους, χόρτα, κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα. Εκείνοι, προσέθεταν διάφορα τροπικά φρούτα και ποικιλίες χόρτων συνδυάζοντάς τα με αυτό που σήμερα αποτελεί, τις διατροφικές συνήθειες των πιθήκων.

Οι πληροφορίες ήρθαν από τέσσερις νέες μελέτες ισοτόπων του άνθρακα στον απολιθωμένο σμάλτο δοντιών στα απομεινάρια προϊστορικών ανθρώπων και αφρικανικών μπαμπουϊνων 4 εκ. έως 10.000 ετών. Και είναι η πρώτη φορά, που υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για τις ακριβείς διατροφικές συνήθειες των προγόνων μας, αλλά και για το χρονικό σημείο, που η διατροφή τους διαφοροποιήθηκε από αυτή των πρώτων θηλαστικών, και είναι τα 4.000 χρόνια πριν. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως είναι άγνωστο γιατί δεν άρχισαν να εμπλουτίζουν τη διατροφή τους νωρίτερα, αφού τα είδη χόρτων που άρχισαν να καταναλώνουν 4 εκ. χρόνια πριν, ήταν διαθέσιμα εδώ και 6-7εκ. χρόνια.

Η μέθοδος των ισοτόπων δε μπορεί να δώσει πληροφορίες για το ποια μέρη των χόρτων και των φυτών προτιμούσαν περισσότερο, ούτε πότε «μπούχτισαν» την χορτοφαγία, αποφασίζοντας να καταναλώσουν ορισμένα έντομα ή το κρέας φυτοφάγων ζώων. Ακολουθεί ένα κενό 1.5 εκ. ετών, αφού άμεσες αποδείξεις των προγόνων μας σε ρόλο κυνηγών προς ανεύρεση κρέατος, ανάγονται στα 2.5 εκ. χρόνια πριν, ενώ οριστικές αποδείξεις στα μόλις 500.000 χρόνια.


Και γιατί οι διατροφικές συνήθειες των προγόνων μας έχουν σημασία;


«Η διατροφή αποτελεί εδώ και καιρό, κινητήρια δύναμη της ανθρώπινης εξέλιξης» λέει ο Matt Sponheimer, ανθρωπολόγος, ερευνητής και επικεφαλής συγγραφέας της τέταρτης μελέτης. Σημειώνει, ότι οι αλλαγές στη διατροφή έχουν συνδεθεί, τόσο με τη μεγέθυνση του ανθρώπινου εγκεφάλου κατά τη συνεχόμενη εξέλιξη, όσο και με τη μετάβαση σε όρθια θέση και στα δύο πόδια, 4 εκ. χρόνια πριν. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος ήταν μεγαλύτερος από των άλλων θηλαστικών τη στιγμή που ο Homo πρόγονός μας εξελίχθηκε 2 εκ χρόνια πριν. (Το είδος μας, ο Homo Sapiens προέκυψε μόλις 200.000 χρόνια πριν.)

Επομένως, όπως δήλωσε ο Thure Cerling, υπεύθυνος για δύο από τις τέσσερις έρευνες που δημοσιεύθηξαν στο Proceedings of the National Academy of Sciences, "εάν η διατροφή είναι αλληλένδετη με την εξέλιξη (βλ. ανάπτυξη εγκεφάλου), τότε οι  πρόγονοί μας δεν έτρωγαν απλώς φύλα και καρπούς" και τελικά είναι απόλυτη κυριολεξία πως "είσαι ό,τι τρως".

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © κομπολογια,μπεγλερια και λιγα επικαιρα... - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -