Posted by : kompologia-begleria Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013



Παράθυρο για τη λειτουργία των μικρών εμπορικών καταστημάτων ακόμη και 52 Κυριακές τον χρόνο, με απόφαση του δήμου ή της περιφέρειας, ανοίγει η διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή, προκαλώντας όμως την έντονη αντίδραση εμπόρων και εργαζομένων.
Χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο μίλησε για πολιτικό συμβιβασμό με το ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη διάταξη καθώς, όπως είπε, η ΝΔ δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να περάσει τις θέσεις της.
Συγκεκριμένα, η διάταξη, την οποία προωθεί η κυβέρνηση και διαμορφώθηκε μετά τη συμφωνία των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης, προβλέπει την προαιρετική λειτουργία όλων των καταστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των σουπερμάρκετ, επτά Κυριακές τον χρόνο: τις δύο Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα, την Κυριακή των Βαΐων και κάθε πρώτη Κυριακή σε καθεμία από τις τέσσερις εκπτωτικές περιόδους, δηλαδή τον Ιανουάριο, τον Μάιο, τον Ιούλιο και τον Νοέμβριο.

ΠΟΙΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ. Για τα μικρά καταστήματα έως 250 τετραγωνικά μέτρα η διάταξη που προωθείται ορίζει ότι θα μπορούν να είναι ανοιχτά ακόμη και όλες τις Κυριακές του χρόνου, δηλαδή 52, έπειτα από απόφαση του αντιπεριφερειάρχη, ενώ για την περίπτωση της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης με απόφαση των δημάρχων. Οι αρμόδιοι δήμαρχοι και αντιπεριφερειάρχες θα έχουν το δικαίωμα μέσα σε διάστημα δύο μηνών από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως να περιορίσουν τον αριθμό των Κυριακών. Στην περίπτωση που τέτοια απόφαση δεν εκδοθεί εντός διμήνου από την ψήφιση του νόμου, τότε θα ισχύει ο κανόνας των 52 Κυριακών. Από τη διάταξη αυτή εξαιρούνται καταστήματα αλυσίδων, shops in shops, εκπτωτικά καταστήματα, πολυκαταστήματα, καθώς και εκπτωτικά χωριά και εμπορικά κέντρα. Οπως διευκρινίστηκε χθες από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, οι αντιπεριφερειάρχες και οι τρεις δήμαρχοι δεν θα μπορούν να προσδιορίσουν ιδιαίτερες γεωγραφικές περιοχές που θα επιτρέπουν τη λειτουργία επιπλέον των επτά Κυριακών, αλλά θα μπορούν να λάβουν μια συνολική απόφαση που θα έχει εφαρμογή εντός των ορίων της αντιπεριφέρειας (ή της συνολικής έκτασης των τριών δήμων - Αθήνας, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης).
Παρέχεται όμως η ευελιξία του προσδιορισμού οποιωνδήποτε Κυριακών, πέραν των επτά που ισχύουν για όλους.

ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. Στην πραγματικότητα η ηγεσία του υπουργείου κάνει ένα βήμα πίσω στην αρχική της πρόταση για προαιρετική λειτουργία και τις 52 Κυριακές όλων των μικρών καταστημάτων χωρίς την εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ωστόσο εκπρόσωποι της αγοράς χαρακτηρίζουν τη νέα διάταξη «τρικ» της κυβέρνησης το οποίο έχει πολλές και διαφορετικές ερμηνείες σε σχέση με τα αποτελέσματα που θα φέρει στην αγορά. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δηλώνουν την αντίθεσή τους και κάνουν λόγο για πλήρη διάλυση της αγοράς αν περάσει η συγκεκριμένη διάταξη ενώ προαναγγέλλουν και κινητοποιήσεις. Στο πλευρό τους βρίσκονται και οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων εμπόρων, αλλά και η Εκκλησία.
Πάντως, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του ΟΟΣΑ που παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, η πλήρης απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές θα δημιουργούσε 30.000 θέσεις απασχόλησης και οικονομικό όφελος για τους έλληνες καταναλωτές 309 εκατ. ευρώ ετησίως.
Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει την αλλαγή στο καθεστώς των εκπτώσεων. Συγκεκριμένα, θα υπάρχουν τέσσερις εκπτωτικές περίοδοι, εκ των οποίων οι δύο τακτικές και οι δύο ενδιάμεσες. Η πρώτη περίοδος των εκπτώσεων θα ξεκινά τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου έως το τέλος του Φεβρουαρίου. Η δεύτερη περίοδος θα ξεκινά από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου έως το τέλος Αυγούστου. Οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι θα είναι το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © κομπολογια,μπεγλερια και λιγα επικαιρα... - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -