Posted by : kompologia-begleria Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013



Μήνυμα στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης και της προσπάθειάς της για έξοδο από την οικονομική κρίση στέλνει ο Λευκός Οίκος ανακοινώνοντας την πολυαναμενόμενη συνάντηση Μπαράκ Ομπάμα και Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον, σε ένα ταξίδι που αναβαθμίζει εκ των πραγμάτων τον ρόλο της χώρας μας στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή.
Εν μέσω θέρους η αμερικανική προεδρία άναψε το πράσινο φως για το πρωθυπουργικό ταξίδι στην Ουάσιγκτον (στις 8 Αυγούστου) και μάλιστα με μια θερμού περιεχομένου ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που προσδιορίζει μια ευρεία  ατζέντα θεμάτων κατά τη συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ με τον κ. Σαμαρά και συγχρόνως υπογραμμίζει την υποστήριξη των ΗΠΑ «στις προσπάθειες της Ελλάδας να αναμορφώσει την οικονομία της και να προωθήσει την επιστροφή της στην ευημερία».
Η ανακοίνωση της επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ προκάλεσε ικανοποίηση στο Μαξίμου καθώς συμπίπτει με μια κρίσιμη χρονική στιγμή, με την κυβέρνηση να δοκιμάζει τις αντοχές της απέναντι σε διάφορες κοινωνικές ομάδες που αντιδρούν σε μια σειρά σκληρών ρυθμίσεων που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τη χορήγηση τμήματος της δόσης των 6,2 δισ. ευρώ.
Επίσης θα πραγματοποιηθεί μετά την επίσκεψη του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα, κάτι που σημαίνει ότι θα διαφανούν οι διαθέσεις της γερμανικής πλευράς απέναντι στη χώρα αλλά και στην προοπτική να συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο περαιτέρω μείωση του χρέους.
Η αμερικανική πρόσκληση δεν πρέπει να θεωρείται άσχετη και με τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις που αφορούν τον αγωγό TAP και την οριστικοποίηση της συμφωνίας με τους Αζέρους, όπως επίσης και με το γεγονός πως ναυάγησε η πώληση της ΔΕΠΑ στους ρώσους επενδυτές, προοπτική που σύμφωνα με διπλωματικές πηγές είχε παγώσει την αμερικανική κυβέρνηση.
Το αίτημα του Μεγάρου Μαξίμου για συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα εκκρεμούσε εδώ και αρκετούς μήνες καθώς η ελληνική κυβέρνηση θεωρούσε ότι για λόγους σημειολογίας και μόνο, ένα ταξίδι του έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον θα ισχυροποιούσε τη θέση της και θα ενθάρρυνε ενδεχομένως την προώθηση επενδύσεων στη χώρα μας.
Αρχικώς μέσω της διπλωματικής οδού είχε γίνει κρούση για επίσκεψη του κ. Σαμαρά στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Μάρτιο ώστε να συμπέσει με τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο, ενώ μετά υποβλήθηκε αίτημα για τις αρχές του περασμένου Ιουνίου όταν ο κ. Σαμαράς είχε προγραμματίσει να βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για να πάρει μέρος σε παγκόσμιο αμερικανοεβραϊκό συνέδριο. Το ταξίδι όμως αναβλήθηκε.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός λίγο πριν από την κρίση στην τρικομματική κυβέρνηση και την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από αυτήν είχε αναφέρει σε συζήτησή του με δημοσιογράφους πως ανέμενε το ταξίδι περί τα τέλη Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου.
Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνάντηση με τον αμερικανό Πρόεδρο καθώς το τελευταίο διάστημα η Ουάσιγκτον διοχετεύει τη βούλησή της για στήριξη της Ελλάδας, την ώρα που πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται με επικριτικά σχόλια στα λάθη των Μνημονίων και στην παρατεταμένη περίοδο ύφεσης από την οποία διέρχεται η χώρα.

Η «ΟΜΟΛΟΓΙΑ» ΤΟΥ ΔΝΤ. Αλλωστε, πριν από περίπου δύο μήνες, ακόμη και το ίδιο το ΔΝΤ σε έκθεσή του που διέρρευσε προς τα ΜΜΕ παραδεχόταν ότι τουλάχιστον στο πρώτο Μνημόνιο η συνταγή ήταν λάθος καθώς είχαν υποεκτιμηθεί οι συνέπειες της λιτότητας.

«Μας συνδέουν διαρκείς δεσμοί συγγένειας και κοινά συμφέροντα»
Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου  μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Η επίσκεψη θα υπογραμμίσει την ισχύ της σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας σήμερα – τις δύο χώρες συνδέουν διαρκείς δεσμοί συγγένειας, κοινά συμφέροντα και η συμμαχία του ΝΑΤΟ – και θα υπογραμμίσει την  υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες της Ελλάδας να αναμορφώσει την οικονομία της και να προωθήσει την επιστροφή της στην ευημερία.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © κομπολογια,μπεγλερια και λιγα επικαιρα... - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -